A Pinch of Snuff

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 3 A Pinch of Snuff One Liner Question and Answer

A Pinch of Snuff One Liner Question and Answer
A Pinch of Snuff One Liner Question and Answer

A Pinch of Snuff One Liner Question and Answer

Q 1. The narrator of ‘A Pinch of Snuff* was on probation –
Ans:- A secretary

Q 2. When was Manohar Malgaonkar born?
Ans:- 1913

Q 3. Who was coming to visit the narrator’s family?
Ans:- Nanukaka

Q 4. Nanukaka was related to the narrator, as he was his-
Ans:- Nephew

Q 5. Name of the son of Sohanlal Ratiram was-
Ans:- Ratiram

Q 6. Sohanlal Ratiram was the Party Boss in-
Ans:- Delhi

Q 7. Nanukaka’s meeting with Sohanlal Ratiram was-

Ans:- Very successful

Q 8. The second important person Nanukaka had planned to meet, was-
Ans:- Welfare minister

Q 9. The new role Nanukaka gave the narrator/under-secretary, was of-
Ans:- Driver

Q 10. Nanukaka managed to impress the Sikka Auto Dealers by demonstration of-
Ans:- Wealth

Q 11. The type of Situation in which a person from time to time turns to his mother tongue-
Ans:- Linguistic emergency

Q 12. Nanukaka told-Take me to the Maharaja Sutkatta’s palace to return the-
Ans:- Horoscope

Q 13. Who is the author of the prose piece ‘A Pinch of Snuff’?
Ans:- Manohar Malgaonkar

Q 14. It was very easy for the narrator to get sent on-
Ans:- Entertainment purpose

Q 15. Mother said that Nanukaka is coming to see some –
Ans:- Monster

Q 16. Nanukaka was installed in –
Ans:- author’s bedroom

Q 17. The author had taken –
Ans:- two days’ leave

Q 18. Nanukaka in a linguistic emergency always turned to –
Ans:- his mother-tongue

Q 19. Nanukaka thought that the secretary treated them coldly because they had not gone in –
Ans:- a bigger car

Q 20. Nanukaka took out his cheque-book and wrote a cheque for –
Ans:- a thousand rupees

Q 21. Nanukaka was coining to Delhi –
Ans:- to see some minister

Q 22. Nanukaka was authors –
Ans:- maternal uncle

Q 23. The author has a complex about –
Ans:- ministers

Q 24. Nanukaka traveled in –
Ans:- the Second Class

Q 25. On the platform Nanukaka handed over the author—
Ans:- a basket

Q 26. The basket contained—
Ans:- a cat

Q 27. Nanukaka had third-class ticket but traveled in the second class because—
Ans:- there was no room in the third class

Q 28. The author was merely
Ans:- an undersecretary

Q 29. A Pinch of Snuff is written by —
Ans:- Manohar Malgaonkar

Q 30. Manohar Malgoankar has written the lesson—
Ans:- A Pinch of Snuff

Q 31. Nanukaka wrote a cheque for a rupee.
Ans:- thousand

Q 32. The second important person Nanukaka had planned to meet was—
Ans:- The Welfare Minister

Q 33. Ratiram was the son of ……………
Ans:- Sohanlal Ratiram

Q 34. …………… is a humorous story.
Ans:- A Pinch of Snuff

Q 35. There is nothing like honesty was said by —
Ans:- Nanukaka

Q 36. ………………. was coming to visit the narrator’s family.
Ans:- Nanukaka

Q 37. ………………. went to the minister in Jodhpuri coat.
Ans:- Manohar Malgaonkar (Author)

Q 38. The speaker put on his white Jodhpuri coat and the ………………. turban.
Ans:- orange

Q 39. Nanukaka was to stay for ……………….
Ans:- two or three days

Q 40. ………………. informed the undersecretary about Nanukaka’s visit.
Ans:- mother

Q 41. Nanukaka was related to the narrator as he was his mother’s—
Ans:- brother

Q 42. ………….. is the main character of the story ‘A Pinch of Snuff. ‘
Ans:- Nanukaka

Q 43. Nanukaka has a unique quality of telling —
Ans:- lies

Q 44. Nanukaka handed over a cheque of a thousand rupees to a —
Ans:- Dhobi

Q 45. Nanukaka portrayed himself as the hereditary astrologer of the Maharaja of—
Ans:- Ninnore

Q 46. Nanukaka was a very …………. man.
Ans:- clever

Q 47. ‘A Pinch of Snuff is a ………….
Ans:- short story

Q 48. ‘A Pinch of Snuff is in fact a detailed character sketch of ………….
Ans:- Nanukaka

Q 49. Manohar Malgaonkar was the ……………… on Probation.
Ans:- Under Secretary

Q 50. Sohanlal Ratiram was the party Boss in
Ans:- Delhi

Q 51. Nanukaka’s meeting with Sohanlal Ratiram was
Ans:- very successful

Q 52. Who is the author of the prose piece ‘A pinch of Snuff’?
Ans:- Vikram Naipal

Q 53. The second important person Nanukaka had planned to meet, was
Ans:- welfare minister

Q 54. The type of situation in which a person from time to time turns to his mother tongue
Ans:- linguistic emergency

Q 55. It was very easy for the narrator to get sent on
Ans:- foreign assignment

Q 56. The mother said that Nanukaka is coming to see some
Ans:- minister

Q 57. The narrator of ‘A Pinch of Snuff was on probation
Ans:- an under-secretary

Q 58. Nanukaka was related to the narrator, as he was his
Ans:- Kaviram

Q 59. Name of the son of Sohanlal Ratiram was
Ans:- Ratiram

Q 60. The new kitten had just made a ……….. on the floor.
Ans:- puddle

Q 61. Nanukaka was the narrator………………
Ans:- maternal uncle

Q 62. When was Manohar Malgaonkar born?
Ans:- 1913

Q 63. The new role Nanukaka gave the narrator/undersecretary, was of
Ans:- driver

Q 64. Nanukaka managed to impress the Sikka Auto Dealers by demonstration of
Ans:- wealth

Q 65. Nanukaka told-‘Take me to the Maharaja Sutkatta’s palace to return the
Ans:- horoscopes

Q 66. Nanukaka went to see the minister in a
Ans:- private car

Q 67. Nanukaka wrote a cheque for a ………. rupees.
Ans:- thousand

Q 68. Nanukaka’s snuff box was of ……….
Ans:- silver

Some Important Links
Facebook Instagram
Twitter YouTube
Telegram Sanskar Vidya

Welcome, all of you to sanskarvidya.com, which is a very popular educational website in India (Educational Blog). The goal of this website is to connect all the people with education.

Share with:

Leave a Comment