Bharat is My Home

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 2 Bharat is My Home One Liner Question and Answer

Bharat is My Home One Liner Question and Answer
Bharat is My Home One Liner Question and Answer

Bharat is My Home One Liner Question and Answer

Q 1. Dr. Zakir Husain entered the office of the President in a spirit of-
Ans:- Prayerful humility and total dedication

Q 2. Education, according to Dr. Zakir Husain is a prime instrument of-
Ans:- National purpose

Q 3. According to Dr. Zakir Husain, the value remains-
Ans:- Externally valid

Q 4. The process of growth of culture and National character is the business of-
Ans:- Education

Q 5. ‘Work on one’s self, means work for-
Ans:- Individual

Q 6. When was Dr. Zakir Husain born?
Ans:- 1897

Q 7. When did Dr. Zakir Husain die?
Ans:- 1969

Q 8. Dr. Zakir Husain was one of our greatest freedom fighters as well as an eminent-
Ans:- Educationist

Q 9. How long did Dr. Zakir Husain live?
Ans:- 72 years

Q 10. Dr. Zakir Husain said, ‘Bharat is my home’ in the context of his-
Ans:- Presidential speech

Q 11. Author of the prose piece ‘Bharat Is My Home’ is-
Ans:- Zakir Husain

Q 12. Dr. Radha Krishnan never lost his faith in-
Ans:- The essential humanity of man

Q 13. Dr. Zakir Husain became the president of India in-
Ans:- 1967

Q 14. Earlier to becoming the President of India, Dr. Husain served as the Governor of –
Ans:- Bihar

Q 15. ‘Bharat my Home’, an extract from the speech of Dr. Husain was given by him in
Ans:- 1967

Q 16. In his first presidential speech, Dr. Zakir Husain sledded himself to the service of the –
Ans:- Totality of India’s culture

Q 17. Dr. Radhakrishnan always championed the right of all men to live in-
Ans:- Dignity and with justice

Q 18. The past is
Ans:- Alive and dynamic

Q 19. The Indian culture is the best example of—
Ans:- unity in diversity

Q 20. The word ‘erudition’ stands for –
Ans:- great knowledge

Q 21. When did Dr. Hussain deliver this speech?
Ans:- When he took oath as the President

Q 22. Dr. Zakir Hussain was born in –
Ans:- 1897

Q 23. Dr. Zakir Hussain died in –
Ans:- 1969

Q 24. Dr. Zakir Hussain was born in –
Ans:- Hyderabad

Q 25. Earlier he had served as –
Ans:- the Governor of Bihar

Q 26. Dr. Radhakrishnan explained exceptionally-
Ans:- Indian philosophy

Q 27. Dr. Zakir Hussain entered the office with—
Ans:- total dedication

Q 28. Dr. Zakir Hussain was long associated with –
Ans:- education

Q 29. The people had chosen him the head of the family for –
Ans:- a certain time

Q 30. As the president, Dr. Hussain advocated for the growth of –
Ans:- the whole nation

Q 31. Power should be used only for –
Ans:- moral purpose

Q 32. Dr. Zakir Hussain delivered his speech in …………….
Ans:- 1967

Q 33. Dr. Zakir Hussain took the oath as the –
Ans:- president

Q 34. ‘Bharat is My Home’ is written by –
Ans:- Dr. Zakir Hussain

Q 35. ………….. was the role model of Dr. Zakir Hussain.
Ans:- Dr. Radha Krishnan

Q 36. Dr. Zakir Hussain took the oath of loyalty to the ………….
Ans:- constitution

Q 37. …………… said that Bharat is my home and its people are my family.
Ans:- Dr. Zakir Hussain

Q 38. Dr. Zakir Hussain was a great ………………
Ans:- nationalist

Q 39. Dr. Zakir Hussain delivered his in 1967 after taking the oath of the—
Ans:- President

Q 40. …………… is the prime instrument of nation-building. Ans:- Agriculture
Ans:- Education

Q 41. ……………. brought a lot of erudition and wealth of Knowledge to the Presidency.
Ans:- Dr. Radha Krishnan

Q 42. Dr. Zakir Hussain feels greatly obliged to the people of –
Ans:- India

Q 43. Dr. Zakir Hussain became the president of India in –
Ans:- 1967

Q 44. Dr. Zakir Hussain entered the office in a spirit of …………. humility.
Ans:- playful

Q 45. Dr. Radhakrishnan never his faith in –
Ans:- man

Q 46. Dr. Zakir Hussain has written the lesson –
Ans:- Bharat is My Home

Q 47. Who is the writer of the prose piece, ‘Bharat Is My Home’?
Ans:- Dr. Zakir Husain

Q 48. Dr. Zakir Hussain was born in
Ans:- 1897

Q 49. Dr. Zkir Husain died in
Ans:- 1969

Q 50. Dr. Zakir Husain said, ‘Bharat is my home’, in the context of his
Ans:- presidential speech

Q 51. Dr. Zakir Husain was one of our greatest freedom fighters as well as an eminent
Ans:- educationist

Q 52. How long did Dr. Zakir Husain live?
Ans:- 72 years

Q 53. Dr. Zakir Husain entered the office of the President in a spirit of –
Ans:- harmony and justice

Q 54. In his first presidential speech, Dr. Zakir Husain pledged himself to the service of the
Ans:- Totality of India’s culture

Q 55. ‘Bharat my Home’ is an extract from the speech of Dr. Husain which was given by him in –
Ans:- 1967

Q 56. According to Dr. Zakir Husain, Education is a prime instrument of
Ans:- national purpose

Q 57. The process of growth of national culture and national character is the business of
Ans:- education

Q 58. ‘Work on one’s self means work for
Ans:- individual

Q 59. According to Dr. Zakir Husain, the value remains
Ans:- internally valid

Q 60. Earlier to becoming the President of India, Dr. Husain served as the Governor of
Ans:- Bihar

Q 61. Dr. Radhakrishna always championed the right of all men to live in
Ans:- dignity and justice

Some Important Links
Facebook Instagram
Twitter YouTube
Telegram Sanskar Vidya

Welcome, all of you to sanskarvidya.com, which is a very popular educational website in India (Educational Blog). The goal of this website is to connect all the people with education.

Share with:

Leave a Comment