Fire-Hymn

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Poem 8 Fire-Hymn One Liner Question and Answer

Fire-Hymn One Liner Question and Answer
Fire-Hymn One Liner Question and Answer

Fire-Hymn One Liner Question and Answer

Q 1. ‘Fire-Hymn’ is written by-
Ans:- Keki N. Daruwala

Q 2. Keki N. Daruwala was born in-
Ans:- 1937

Q 3. The poem ‘Fire-Hymn’ is about a-
Ans:- Burning ghat

Q 4. The speaker belongs to religion
Ans:- Zoroastrian

Q 5. The poem describes the scene of a-
Ans:- Burning ghat

Q 6. Sahitya Akademi Award was given to Keki N. Daruwala in-
Ans:- 1984

Q 7. Keki N. Daruwala is a well-known writer of-
Ans:- Short stories

Q 8. The term ‘Zoroastrain’ in ‘Fire-Hymn’ stands for—
Ans:- Parsi

Q 9. The nearest ‘Tower of Silence’ according to the poem, ‘Fire-Hymn’ was …………. away.
Ans:- a thousand miles

Q 10. The speaker in the poem, ‘Fire-Hymn’ swears—
Ans:- twice

Q 11. Who has Composed the poem, ‘Fire-Hymn’?
Ans:- K.N. Daruwalla

Q 12. K.N. Daruwalla received Sahitya Akademy Award in—
Ans:- 1984

Q 13. Daruwalla has been a well-known poet as well as a —
Ans:- short-story-writer

Q 14. The theme of Daruwalla’s poetry consist—
Ans:- love, death, domination, cynicism, the plight of human society and violence

Q 15. Daruwalla’s poetry is ‘a totally …………… recording to subjective responses’.
Ans:- impressionistic

Q 16. ‘Fire-Hymn’ deals with -ghat. Ans:- burning

Q 17. The term ‘debauchery’ in ‘Fire-Hymn’ stands for—
Ans:- immoral behavior

Q 18. Keki N. Daruwalla has written the poem—
Ans:- Fire-Hymn

Q 19. Keki N. Daruwalla is an poet.
Ans:- Indo-Anglian

Q 20. Keki N. Daruwalla was a by religion.
Ans:- Parsi

Q 21. It was the …………. of the poet along with him, passing by the cremation ghat.
Ans:- father

Q 22. The ………………. forgets its dead because sometimes it leaves the dead body half burnt.
Ans:- five

Q 23. The cremation of dead bodies in …………….. is somewhat different.
Ans:- Parsi

Q 24. The speaker in ‘Fire-Hymn’ belongs to ……….. religion.
Ans:- Zoroastrian

Q 25. …………… swears to save fire from the sin of forgetfulness.
Ans:- Keki N. Daruwalla

Q 26. Keki N. Daruwalla consigned his newborn………….. to flames.
Ans:- son

Q 27. The ……………… child was consigned to the fire under compulsion.
Ans:- firstborn

Q 28. ………….. belongs to the Zoroastrian religion.
Ans:- Keki N. Daruwalla

Q 29. The poet sees the red hot ………….
Ans:- embers

Q 30. ‘We saw embers losing their cruel redness is taken from ……………
Ans:- Fire-Hymn

Q 31. ‘As I consigned my first-born to the flames’ is written by—
Ans:- Keki N. Daruwalla

Q 32. The poem ‘Fire-Hymn’ is about a-
Ans:- Burning ghat

Q 33. Keki N. Darawala as born in-
Ans:- 1937

Q 34. ‘Fire Hymn’ is written by-
Ans:- Keki N. Daruwala

Q 35. Keki N. Daruwala is a well-known writer of-
Ans:- Short stories

Q 36. Sahitya Akademi Award was given to Keki N. Darwais in-
Ans:- 1984

Q 37. The poem describes the scene of a-
Ans:- Burning ghat

Q 38. The speaker belongs to ………. religion-
Ans:- Zoroastrian

Some Important Links
Facebook Instagram
Twitter YouTube
Telegram Sanskar Vidya

Welcome, all of you to sanskarvidya.com, which is a very popular educational website in India (Educational Blog). The goal of this website is to connect all the people with education.

Share with:

Leave a Comment