How Free is the Press

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 8 How Free is the Press One Liner Question and Answer

How Free is the Press One Liner Question and Answer
How Free is the Press One Liner Question and Answer

How Free is the Press One Liner Question and Answer

Q 1. Who is the master of the state?
Ans:- People

Q 2. The Press can make or break-
Ans:- Reputation

Q 3. A free and fair press is the true watchdog of-
Ans:- Democracy

Q 4. Every newspaper is shackled to its own set of-
Ans:- Overlords

Q 5. What policy widely circulated newspapers dare not support, however much in the national interest, that might conflict, vested interests of its advertisers?
Ans:- Public policy

Q 6. A big circulation spells bankruptcy if the paper has to depend on its sales for its-
Ans:- Revenue

Q 7. This is the special accomplishment of the Press interviewer-
Ans:- Garbling

Q 8. What do free people take for granted?
Ans:- Free press

Q 9. The essay ‘How Free Is The Press’ is written by-
Ans:- Dorothy L. Sayers

Q 10. Dorothy was born in-
Ans:- 1893

Q 11. Dorothy died in-
Ans:- 1957

Q 12. When Dorothy Sayers became one of the first women to graduate from Oxford University?
Ans:- 1915

Q 13. In the following essay ‘How Free Is The Press’, the author makes a strong case against-
Ans:- Misuse of the freedom of the press

Q 14. Without a free press, there can be no-
Ans:- Free people

Q 15. Restrictions are normally placed upon the press in time of-
Ans:- War

Q 16. Full freedom is restored when it comes-
Ans:- Peace

Q 17. The word used in the essay for the uncontrolled freedom of one man, or one gang, to impose its will on the world is-
Ans:- Tyranny

Q 18. For the freedom of the press, we usually mean freedom from direction or-
Ans:- Censorship

Q 19. Under ordinary conditions, which press is singularly free, asjrnentioned in the essay-
Ans:- the British press

Q 20. Freedom of Press works to secure and sustain the Central doctrine of –
Ans:- Democracy

Q 21. The news in the newspapers is generally—
Ans:- somewhat changed

Q 22. Decent journalists and responsible editors are not pleased with present affairs—
Ans:- true

Q 23. The press enjoys the—
Ans:- the helplessness of the public

Q 24. The editorial policy of a popular daily is controlled by—
Ans:- two chief Factors

Q 25. No widely circulated newspaper dares support a public policy due to vested interest of—
Ans:- advertisers

Q 26. A big circulation spells bankruptcy if the paper has to depend on—
Ans:- the sales

Q 27. The policy of a newspaper is largely determined by—
Ans:- the proprietor

Q 28. The author has given the forms of misrepresentation, they are—
Ans:- six

Q 29. Dorothy L.Sayers was born in –
Ans:- 1893

Q 30. She died in
Ans:- 1957

Q 31. She was educated at
Ans:- Oxford

Q 32. In a democracy, the freedom of the press is. Ans:- necessary

Q 33. Freedom of the press is restricted during
Ans:- war

Q 34. The state is the
Ans:- servant of the people

Q 35. The heaviest restriction upon the freedom of public opinion is
Ans:- unofficial

Q 36. ‘How free is the Press’ is written by –
Ans:- Dorothy L. Sayers

Q 37. Dorothy L. Sayers has written the lesson –
Ans:- How free is the Press

Q 38. Censorship is imposed during
Ans:- emergency

Q 39. ………..are careful not to antagonize the press. Ans:- Politicians

Q 40. The ……….. is not the master but the servant of the people. Ans:- State

Q 41. A free and fair press is the true watch …….. of democracy. Ans:- dog

Q 42. The first chief source of a newspaper’s revenue is ………. Ans:- advertisement

Q 43. The ………… Press is, under ordinary conditions, singularly free. Ans:- British

Q 44. The second chief source of a newspaper’s revenue is
Ans:- the wealth of the owner

Q 45. The ……. can make or break a reputation. Ans:- press

Q 46. The editorial policy of a popular daily is controlled by …… chief factors. Ans:- two

Q 47. The essay ‘How Free Is the Press’ is written by
Ans:- Dorothy L. Sayers

Q 48. Dorothy died in
Ans:- 1957

Q 49. Without a free press, there can be no
Ans:- free people

Q 50. When did Dorothy Sayers become one of the first women to graduate from Oxford University?
Ans:- 1915

Q 51. Dorothy was born in
Ans:- 1893

Q 52. Full freedom is restored when it comes-
Ans:- peace

Q 53. The press can make or break
Ans:- reputation

Q 54. This is the special accomplishment of the press interviewer-
Ans:- Garbling

Q 55. A free and fair press is the true watchdog of
Ans:- democracy

Q 56. Who is the master of the state?
Ans:- people

Q 57. What do free people take for granted?
Ans:- free press

Q 58. The common has a ………… in parliament. Ans:- vote

Q 59. In the following essay ‘How Free Is The Press’, the author makes a strong case against
Ans:- misuse freedom of the press

Q 60. Restrictions are normally placed upon the press in time of
Ans:- war

Q 61. A big circulation spells bankruptcy if the paper has to depend on its sales for its
Ans:- revenue

Q 62. Every newspaper is shackled to its own set of
Ans:- overlords

Q 63. Under ordinary conditions, which press is singular, free, as mentioned in the essay-
Ans:- British Press

Q 64. The word used in the essay for the uncontrolled freedom of one man, or one gang, to impose its will on the world is
Ans:- coerce

Q 65. Freedom of Press works to secure and sustain the central doctrine of
Ans:- Democracy

Q 66. What policy, widely circulated newspapers dare not support, however much in the national interest, that might conflict, vested interests of its advertises?
Ans:- public policy

Q 67. For the freedom of the press, we usually mean freedom from direction or
Ans:- censorship

Some Important Links
Facebook Instagram
Twitter YouTube
Telegram Sanskar Vidya

Welcome, all of you to sanskarvidya.com, which is a very popular educational website in India (Educational Blog). The goal of this website is to connect all the people with education.

Share with:

Leave a Comment