India Through a Traveller’s Eyes

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Answers Chapter 10 India Through a Travellers Eyes One Liner Question and Answer

India Through a Traveller’s Eyes One Liner Question and Answer
India Through a Traveller’s Eyes One Liner Question and Answer

India Through a Travellers Eyes One Liner Question and Answer

Q 1. The word ‘colour’ reminds the writer of-
Ans:- Indian life

Q 2. A young Indian friend of the writer was married to-
Ans:- A Kashmiri man

Q 3. According to the writer, the skin colour of the Kashmiri is a lovely cream and the features are as classic as the-
Ans:- Greek

Q 4. Indian people be reckoned as belonging to which race?
Ans:- Caucasian

Q 5. The intellectuals in India were restless and embittered because of-
Ans:- Slavery

Q 6. The great lesson that India had to teach to the west was-
Ans:- Its culture and tradition

Q 7. The plan was that India would rebel against England just after-
Ans:- Second World War

Q 8. The prose piece ‘India Through A Traveller’s Eyes’ is written by-
Ans:- Pearl S. Buck

Q 9. When was Pearl S. Buck born?
Ans:- 1892

Q 10. Pearl S. Buck died in the year-
Ans:- 1973

Q 11. Pearl S. Buck won the Nobel Prize for literature in the year-
Ans:- 1938

Q 12. The family doctor of Pearl S. Buck belonged to-
Ans:- India

Q 13. Who let Pearl S. Buck know about Buddism and the life history of Lord Buddha?
Ans:- Father

Q 14. The young Indian intellectuals were disappointed with the
Ans:- English

Q 15. Indians, under British rule, had a life-span of just
Ans:- twenty-seven years

Q 16. For all the ills of India, the writer blames
Ans:- the English rule

Q 17. The writer visiting an Indian family felt
Ans:- happiness

Q 18. The book ‘Come, My Beloved’ has the
Ans:- Indian background

Q 19. She taught in
Ans:- a Chinese University

Q 20. She won the Nobel Prize in
Ans:- 1938

Q 21. Buck’s family doctor was
Ans:- Indian

Q 22. Gandhi’s hold was upon
Ans:- both

Q 23. The Mongolians from Europe invaded
Ans:- Kashmir

Q 24. The first woman President of the General Assembly of the United State was the
Ans:- Indian

Q 25. Pearl S. Buck was born in
Ans:- 1892

Q 26. By birth she was
Ans:- American

Q 27. She was reared in
Ans:- China

Q 28. She was reared by her
Ans:- missionary parents

Q 29. ‘India Through a Traveller’s Eves’ has been written by
Ans:- Pearl S. Buck

Q 30. Pearl S. Buck_has written the lesson
Ans:- India Through a Traveller’s Eyes

Q 31. ‘Indian Through a Traveller’s Eyes’ is inspiring-
Ans:- essay

Q 32. Pearl S. Buck is an ………
Ans:- Indian

Q 33. …… has praised Indian people and their life.
Ans:- Pearl S. Buck

Q 34. Our food was served on fresh green ………….. leaves instead of plates.
Ans:- banana

Q 35. From boyhood, the Indian ………….. are taught that the right hand is for clean services.
Ans:- children

Q 36. Indian peasants are poorer than their ……………. counterparts.
Ans:- Chinese

Q 37. I was called to kill a dangerous.
Ans:- dog

Q 38. …………… advised the Indians not to blame the Britishers for everything
Ans:- Pearl S. Buck

Q 39. ………… visited India to see and listen to two groups of people.
Ans:- Pearl S. Buck

Q 40. Religion is ever-present in ………. life.
Ans:- Indian

Q 41. The land between Bombay and ……….. famished.
Ans:- Madras

Q 42. The people of ………… must be rechoned as belonging to the Caucasian race.
Ans:- India

Q 43. PearlS. Buck won the Nobel Prize for Literature in
Ans:- 1938

Q 44. The prose piece ‘India Through A Traveller’s Eyes’ is written by:
Ans:- Pearl S. Buck

Q 45. The family doctor of Pearl S. Buck belonged to
Ans:- India

Q 46. The word ‘Colour’ reminds the writer of-
Ans:- Indian life

Q 47. The plan was that India would rebel against England just after
Ans:- First World War

Q 48. The writer was willing to see in India
Ans:- The young intellectuals in cities & peasants in the villages

Q 49. When was peal s Buck born?
Ans:- 1892

Q 50. According to the writer, the skin colour of the Kashmiri is a lovely cream and the features are as classic as the
Ans:- Greek

Q 51. The intellectuals in India were restless and embittered because of
Ans:- slavery

Q 52. The great lesson that India had to teach to the west was its
Ans:- culture and tradition

Q 53. Indian people be reckoned as belonging to the rare of
Ans:- Caucasian

Q 54. …………… let Pearl S. Buck know about Buddhism and the life history of Lord Buddha.
Ans:- father

Q 55. A young Indian friend of the writer was married to
Ans:- a Kashmiri man

Q 56. Pearl S. Buck died in the year-
Ans:- 1973

Q 57. The writer’s host spoke fair ………….
Ans:- English

Q 58. …………. is ever-present in Indian Life.
Ans:- religion

Some Important Links
Facebook Instagram
Twitter YouTube
Telegram Sanskar Vidya

Welcome, all of you to sanskarvidya.com, which is a very popular educational website in India (Educational Blog). The goal of this website is to connect all the people with education.

Share with:

Leave a Comment