Indian Civilization and Culture

Bihar Board 12th English 100 Marks Objective Questions and Answers Chapter 1 Indian Civilization and Culture One Liner Question and Answer

Indian Civilization and Culture One Liner Question and Answer
Indian Civilization and Culture One Liner Question and Answer

Indian Civilization and Culture One Liner Question and Answer

Q 1. India’s glory is that it-
Ans:- Remains immovable

Q 2. The charge against India is that-
Ans:- Her people are so uncivilized, ignorant, and stolid

Q 3. Gandhi dominated Indian politics during
Ans:- 1915-1948

Q 4. The Western civilization has the tendency to privilege-
Ans:- Materiality

Q 5. Indian civilization elevates the-
Ans:- Moral being

Q 6. Machinery makes us slaves and we lose our-
Ans:- Moral fiber

Q 7. Modern civilization is mainly the worship of-
Ans:- Politics

Q 8. Indian Civilization And Culture’ is written by-
Ans:- Mahatma Gandhi

Q 9. Modern Civilization is based on-
Ans:- Non-violence

Q 10. ‘My Experiments with Truth’ is-
Ans:- Biography

Q 11. He was more a spiritual leader than a politician-
Ans:- Mohan Das Karamchand Gandhi

Q 12. Which civilization is not beaten in the world?
Ans:- Indian

Q 13. Who imagined, that (Hey will avoid the mistakes of Greece and Rome?
Ans:- Europeans

Q 14. Mahatma Gandhi has written the lesson—
Ans:- Indian Civilization and Culture

Q 15. Pharaohs were rulers were ancient—
Ans:- Egypt

Q 16. …………….. were rulers of Egypt.
Ans:- Pharaohs

Q 17. Civilization is the state of development of a
Ans:- people

Q 18. Gibbon is associated with –
Ans:- Italy

Q 19. European civilization will mean ………… for India.
Ans:- ruin

Q 20. ‘Simple living and high thinking is the base of –
Ans:- Indian Civilization

Q 21. Indian glory is that it is—
Ans:- immovable

Q 22. …………. was a spiritual leader than a politician
Ans:- Mahatma Gandhi

Q 23. ‘My Experiments with Truth’ was written by—
Ans:- MahatmaGandhi

Q 24. The mind is restless more it gets the more it wants.
Ans:- bird

Q 25. The people of Europe learn their lesson from the writing of the man of ………….
Ans:- Greece or Rome

Q 26. “Plain living and high thinking is the motto of –
Ans:- Western philosopher

Q 27. Sacrifice is the sole aim of our –
Ans:- rights

Q 28. …………… is dead against blind imitation civilization.
Ans:- Gandhiji

Q 29. …………… were satisfied with small villages.
Ans:- Our ancestors

Q 30. Has civilization taught us to be more ……….. another?
Ans:- angry

Q 31. Our ancestors enjoyed ………….. Rule.
Ans:- Home

Q 32. Wealth and luxuries do not make a …………… happy
Ans:- cow

Q 33. Gandhiji went to Champaran in …………….
Ans:- 1917

Q 34. The people of Europe are inspired by …………… and Roman writers.
Ans:- Greek

Q 35. The invention of ……….. proved a milestone in our development.
Ans:- fire

Q 36. He wrote different articles for –
Ans:-  YoungIndia’

Q 37. Civilization points out to the man –
Ans:- the path of duty

Q 38. To observe morality is to attain mastery over –
Ans:- minds and passions

Q 39. The mind is a restless bird which always remains—
Ans:- unsatisfied

Q 40. Happiness is largely a –
Ans:- a mental condition

Q 41. Mahatma Gandhi was more a—
Ans:- a spiritual leader

Q 42. He used as the chief weapons—
Ans:- truth and non-violence

Q 43. Our ancestors dissuaded us from –
Ans:- luxuries and pleasure

Q 44. People in ancient days were satisfied with –
Ans:- villages

Q 45. Our forefathers saw that kings and their swords were inferior to –
Ans:- the swords of ethics

Q 46. In ancient days the common people followed –
Ans:- agriculture

Q 47. Modern civilization is the worship of—
Ans:- material

Q 48. ‘Indian Civilization and Culture’ has been written by –
Ans:- M. Gandhi

Q 49. In ancient days the common people enjoyed –
Ans:- true home rule

Q 50. The tendency of Indian civilization is to elevate –
Ans:- moral being

Q 51. Indian civilization is –
Ans:- based on belief in God

Q 52. ‘Indian Civilization And Culture’ is written by …………….
Ans:- Manohar Malgaonkar

Q 53. Gandhi was born in …………….
Ans:- 1869

Q 54. Gandhiji has said that the mind is a ……………. bird.
Ans:- restless

Q 55. Modern Civilization is based on …………….
Ans:- materialism

Q 56. Truth and non-violence were the chief …………….
Ans:- weapons

Q 57. The western civilization has the tendency to privilege …………….
Ans:- materiality

Q 58. ……………. makes us slaves and we lose our moral fiber.
Ans:- machinery

Q 59. We have been …………. west for long.
Ans:- copying

Q 60. Gandhi died in
Ans:- 1948

Q 61. Gandhiji was more a …………. leader than a politician.
Ans:- spiritual

Q 62. Gandhiji dominated Indian politics during …………….
Ans:- 1915 till 1948

Q 63. Indian Civilization has …………. it alive till now.
Ans:- kept

Q 64. We have ……………. many things from the west.
Ans:- borrowed

Q 65. My Experiments with Truth’ was Gandhiji’s …………….
Ans:- autobiography

Q 66. India’s glory is that elements …………….
Ans:- movable

Some Important Links
Facebook Instagram
Twitter YouTube
Telegram Sanskar Vidya

Welcome, all of you to sanskarvidya.com, which is a very popular educational website in India (Educational Blog). The goal of this website is to connect all the people with education.

Share with:

Leave a Comment