Our Own Civilization

Bihar Board 12th English 50 Marks Objective Answers Chapter 1 Our Own Civilization One Liner Question and Answer

Our Own Civilization One Liner Question and Answer
Our Own Civilization One Liner Question and Answer

Our Own Civilization One Liner Question and Answer

Q 1. Our own civilization is penned by
Ans:- C.E.M. load

Q 2. C.E.M. Joad was an inhabitant of
Ans:- London

Q 3. A developed civilization ensures safety and order to its civilization by dint of
Ans:- rule of law

Q 4. Higher activities of mankind which make up civilization could not go on without:
Ans:- safety

Q 5. What is as necessary to our civilization as the air
Ans:- mankind

Q 6. Today civilized men should in their ordinary daily lives be practically free from the fear of
Ans:- Non-violence

Q 7. Except for a short period under which empire, there have been ordered and safety in Europe only during the last two hundred years.
Ans:- Roman

Q 8. ‘Machines have become inevitable can be inferred from the lesson
Ans:- Our own civilization

Q 9. Man has invented machines to save
Ans:- Time and energy

Q 10. In disputes between man and man, the right has taken the place of
Ans:- might

Q 11. The chief hope of the world in the future depends upon our ability to set up some form of
Ans:- World government

Q 12. The coveted title of ‘Stern Master’ is bestowed to
Ans:- Machines

Q 13. Machines save our
Ans:- time

Q 14. “Our own civilization” has been adapted from
Ans:- Prose with a purpose

Q 15. ‘Our own Civilization’ is written by
Ans:- C.E.M. Joad

Q 16. Men invented machines because
Ans:- they wanted to make life easier

Q 17. ……….. is a great achievement of today’s life.
Ans:- satyagraha

Q 18. Illness is no longer a terrible thing due to the prevalence of
Ans:- anesthetics

Q 19. Nothing can be enjoyed in the absence of
Ans:- civilization

Q 20. Modern civilization has been compared to
Ans:- oasis

Q 21. The world has become a single whole, a unity due to
Ans:- communication

Q 22. “The Iron curtain” is associated with
Ans:- Russia

Q 23. What will be far from perfect until everyone gets his proper share of necessary and delightful things?
Ans:- civilization

Q 24. Europe and America have been symbolized with the epithet
Ans:- Western Block

Q 25. Russia and the Nations of Eastern Europe were called
Ans:- Eastern Block

Q 26. “Then next world war will be fought with bows and arrows” is a statement taken from
Ans:- Our own civilization

Q 27. C.E.M. .load was an inhabitant of
Ans:- London

Q 28. Man has invented machines to save
Ans:- time and energy

Q 29. A developed civilization ensures safety and order to its civilization by dint of-
Ans:- rule of law

Q 30. Higher activities of mankind which make up civilization could not go on without-
Ans:- safety

Q 31. What is a great achievement in today’s life?
Ans:- satyagraha

Q 32. Nothing can be enjoyed in the absence of
Ans:- civilization

Q 33. Modern civilization has been compared to
Ans:- oasis

Q 34. ‘The Iron Curtain’ is associated with—
Ans:- Russia

Q 35. wrote the piece ‘Our Own Civilization’
Ans:- C.E.M. Joad

Q 36. Machines save our—
Ans:- time

Q 37. ‘The next world war will be fought with bows and arrows is a statement taken from—
Ans:- Our Own Civilization

Q 38. The chief hope of the world in the future depends upon our ability to set up some form of—
Ans:- world government

Q 39. Russia and the Nations of Eastern Europe were called—
Ans:- Western Block

Q 40. In disputes between man and man, the right has taken the plate of —
Ans:- might

Q 41. Machines are good but bad masters.
Ans:- servants

Q 42. Greater danger from political divisions—
Ans:- war

Q 43. The essay ‘Our Own Civilization’ is composed by-
Ans:- C.E.M. Joad

Q 44. The author, Prof. C.E.M. was a well known-
Ans:- British Philosopher and writer

Q 45. In the essay ‘Our Own Civilization’ the author has narrated the role of-
Ans:- machines in our day to day life

Q 46. C.E.M. Joad has composed the essay named-
Ans:- Our own civilization

Q 47. Man invented machines because-
Ans:- they were wanted to make life easier

Q 48. The author of the essay ‘Our Own Civilization’ gets up in the morning when-
Ans:- an alarm clock rings

Q 49. At the present time, men fully depend on-
Ans:- machines

Q 50. For civilization, there are necessary-
Ans:- order and safety

Q 51. A man should spend his time and energy in-
Ans:- making beautiful things

Q 52. A still greater danger comes from-
Ans:- war

Q 53. We rely on machines because-
Ans:- they help us in our work

Q 54. Our Own Civilization is written by ……….
Ans:- C.E.M.

Q 55. Modern men completely depend upon……….
Ans:- machines

Q 56. The telegrams are sent by
Ans:- electric signals

Q 57. Cranes and lifts are ……….. to do the job of lifting.
Ans:- extra arms

Q 58. Previous civilizations was specialized and
Ans:- limited

Q 59. Chief hope for preventing war
Ans:- world government

Q 60. The machines, helpful to man work by
Ans:- power

Q 61. The greatest danger from political divisions
Ans:- war

Q 62. Machines are good ……….. but a bad master.
Ans:- servant

Q 63. Man invented machines ……….
Ans:- to save time and energy

Q 64. The write of Our Own Civilization’lived in
Ans:- London

Q 65. An alarm clock is a quiet……….. machine.
Ans:- complicated

Q 66. The author’s dining room is heated by
Ans:- gas-fire

Q 67. Earlier Civilizations were like ………. in the surrounding desert of savagery.
Ans:- oasis

Q 68. Nowadays, our world is becoming a ……….. place.
Ans:- single

Some Important Links
Facebook Instagram
Twitter YouTube
Telegram Sanskar Vidya

Welcome, all of you to sanskarvidya.com, which is a very popular educational website in India (Educational Blog). The goal of this website is to connect all the people with education.

Share with:

Leave a Comment